De Beste Hollandse Meester van het Stilleven

De beste Hollandse meester van het Stilleven

Groeide op in de Schepenbuurt in Veenendaal. Na de middelbare school overwoog hij even om naar het Groenhorst college te gaan om te leren bloemschikken. Het werd toch een andere richting. Sander koos voor het Grafisch lyceum en vervolgde die opleiding met de fotovakschool.

Maar zijn liefde voor bloemen dan…? Die bleef! hij word ook wel “de beste Hollandse meester van het stilleven” genoemd

 Sander van Laar is een Nederlandse meester in stilleven fotografie, bekend om zijn vermogen om de schoonheid en essentie van zijn onderwerpen vast te leggen met een niveau van detail en realisme dat echt buitengewoon is. Sander toonde al op jonge leeftijd een natuurlijk talent voor verschillende kunstvormen en begon op zijn 30ste te studeren aan de prestigieuze vakschool in Apeldoorn, waar de kunstenaar cum-laude afstudeerde.

Door de jaren heen ontwikkelde Sander een ware passie voor stilleven fotografie en werd hij bekend om zijn vermogen om ongelooflijk levensechte afbeeldingen te maken van bloemen, fruit en andere objecten. Hij had een bijzonder talent voor het vastleggen van de subtiele nuances van zijn onderwerpen, van de delicate bloembladen van een bloem tot de ingewikkelde patronen op een stuk fruit.

Sanders talent en toewijding aan zijn vak bezorgden hem een reputatie als een van de beste Nederlandse meesters op het gebied van stilleven fotografie, en zijn afbeeldingen waren zeer gewild bij verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld. Zijn werk word tentoongesteld in galeries en verkoopt werk door heel Europa en de Verenigde Staten, en hij ontving tijdens zijn carrière talloze onderscheidingen.

Ondanks zijn succes blijft Sander bescheiden en toegewijd aan zijn kunst, waarbij hij er altijd naar streefde zijn stijl te verbeteren en te ontwikkelen. Hij was een echte meester in zijn vak en zijn nalatenschap als fotograaf leeft voort in zijn prachtige en tijdloze beelden.

fav icon

De nieuwe meester van het stilleven met bloemen die nooit verwelken

Iedereen houdt toch van prachtige boeket? Sander van Laar brengt kleurrijke rust in huis met boeketten die niet snel vergaan. Met zijn digitale camera en met het fotobewerkingsprogramma Photoshop treedt hij op eigentijdse wijze in de voetsporen van de oude Hollandse Meesters.

bloemen schilderij van Sander van Laar de digitale bloemist
Vtwonen Royal Flora bloemen kunst van Sander van Laar

Van Laar laat zich graag inspireren door schilderijen van bijvoorbeeld. Rembrandt, van heemst en Johannes Vermeer. ‘Als kind was ik hier al door gefascineerd.


Ik tekende hun werken na en gebruikte hier de mooiste kleuren voor. Jaren Later ben ik me gaan verdiepen in hun werkwijze. Het lichtgebruik en de compositie van de details vind de mooiste aspecten van hun werk. Door hier naar te kijken kun je heel veel leren van de oude meesters.’ in 2016 fotografeerde van Laar zijn eerste bloemstilleven. ‘Ik ging naar de bloemist bij mij in de buurt en liet een boeket samenstellen in de kleuren van “het meisje met de parel”, het populairste werk van Vermeer.

Ik wilde een stilleven maken, geinspireerd door dit werk.’
Tegenwoordig word de vakfotograaf de nieuwe meester genoemd van het bloemstilleven genoemd. Hoewel hij kiest voor de moderne technieken, verschilt de werkwijze nauwelijks van de oude meesters, zoals Balthasar van der ast (1593-1657). Hij schilderde zeer verfijnd stillevens van bloemen en fruit. Zijn composities en kleurgebruik zijn zorgvuldig afgewogen. ‘Van der Ast schilderde niet alle bloemen in een keer. Hij schilderde ze bloem voor bloem, want sommige bloemen waren seizoengebonden en verwelkte soms waar hij bij stond’ legt van Laar uit.’in onze tijd hebben we Photoshop waarmee we eigenlijk hetzelfde kunnen doen als de oude meesters. Net als zij, kan ik dagen bezig zijn om een prachtig stilleven te creeeren’.

Translate »