Ode aan Balthasar van der Ast

Review geschreven door: Sander van Laar
Geschreven op 16-05-2021

Ode aan Balthasar van der Ast
Traditioneel en oer-Hollands fotografisch bloemenschilderij van Sander van Laar

De oude meester van de bloemstillevens en fruitstilleven. geboren in Middelburg 1593 en overleden op 7 maart 1657.

Leven:

Balthasar van der Ast was een zoon van een rijke Middelburgse koopman die in 1609 vroegtijdig overleed. Balthasar trok in bij zijn zus Maria en studeerde bij zijn zwager Ambrosius Bosschaert in Middelburg, wiens kinderen Abraham en Ambrosius jr. hij later zou opvoeden. Hij verhuisde met zijn zus en zwager in 1615 naar Bergen op Zoom. Enkele jaren later verhuisde hij naar Utrecht. Daar wordt hij in 1619 vermeld lid van het Sint-Lucasgilde. Hij raakte nauw bevriend met Roelant Savery, met wie hij een interesse in bloemen en dieren deelde. In 1632 verhuisde hij naar Delft, waar hij Margrieta Jans van Buijeren trouwde en waar hij de rest van zijn leven doorbracht.

Werk:
Van der Ast schilderde zeer verfijnde stillevens van fruit en bloemen in de trant van Bosschaert. Zijn composities en zijn kleurgebruik zijn zeer afgewogen. Geleidelijk werden zijn werken groter en complexer, tot hij later in zijn lange loopbaan pronkstillevens in de trant van Jan Davidsz. de Heem schilderde.

Bron wikipedia en RIjksmuseum Amsterdam
 

Het bloemenstilleven die ik heb uitgelicht  vaas en prachtige insecten en schelpen heb ik mogen namaken in mijn stijl van bloemstillevenkunst. Een kleine sprinkhaan en prachtige schelpen en vlinders

Bloemstilleven Balthasar van der Ast Sander van Laar
Ode aan Baltazar van der Ast door Sander van Laar
Translate »