Sanders kunstwerk naar het Mauritshuis Den Haag

In het prestigieuze Mauritshuis in Den Haag is er een nieuwe aanwinst te bewonderen. Het werk “Meisje met de Parel” van jonge kunstenaar Sander van Laar mag een week lang hangen in het museum. Dit is een indrukwekkende prestatie want hij werd gekozen uit duizenden internationale inzendingen. 

 

Het Mauritshuis is wereldberoemd om zijn verzameling schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw en is daarmee een begeerde locatie voor kunstenaars om hun werk te tonen. Het feit dat Sander’s “Meisje met de Parel” is uitgekozen om tentoongesteld te worden, is een bewijs van de hoge kwaliteit van zijn werk.

Dit papieren meesterwerk is een must-see voor alle kunstliefhebbers en biedt een unieke kans om het werk van deze  beeldende kunstenaar te bewonderen.

Het werk van Sander van Laar is binnenkort te bewonderen.
Zou je dit werk in je huis willen hebben?
Mail mij en ik ga kijken wat ik voor u kan betekenen

____ 

De uitnodiging van het Mauritshuis

Hoera
Uit een overdonderende hoeveelheid werken van over de hele wereld heeft onze jury onder meer jouw Meisje geselecteerd om een week lang te stralen in het Mauritshuis! Heb je meerdere werken ingezonden? Dan is één daarvan geselecteerd voor de presentatie.


De presentatie My Girl with A Pearl transformeert de Vermeerzaal van 6 februari tot en met 4 juni in een ode aan het Meisje met de parel. We hebben 170 werken gekozen die in de digitale lijst op zaal worden vertoond. In deze lijst zijn wekelijks tien creaties in een loop te bewonderen. Nogmaals gefeliciteerd: jouw werk is daar één van!

Binnenkort ontvang je een mail met alle details. In die mail lees je in welke week jouw werk te zien is en hoe je de toegangskaarten ontvangt. Vanaf 6 februari zijn alle inzendingen (van mensen die hun creatie met ons gedeeld hebben op Instagram vanuit een openbaar profiel) te zien op onze website www.mauritshuis.nl.

Nogmaals dank voor al je tijd en moeite én natuurlijk voor jouw bijzondere, unieke Meisje

Tot snel in het Mauritshuis!

Met vriendelijke groet,

Mauritshuis Team

Sanders kunstwerk naar het mauritshuis
Sanders kunstwerk naar het mauritshuis Een werk van Sander van Laar. © Sander van Laar
Sanders werk in het Mauritshuis
Sander van Laar begrijpt er niets van dat er mensen zijn die het befaamde werk van schilder Johannes Vermeer nièt in zijn creatie herkennen. Alleen de parel zou al voldoende moeten zijn, vindt de Veenendaler.
Dat vind ik vreemd, want andere mensen zien het direct. Mijn doel was duurzaamheid, dat is het papier. Als ik er een gezicht bij had gemaakt, had het direct een identiteit gekregen. Dat wilde ik niet, want ik vind dat iedereen een parel kan zijn. Iedereen heeft een schoonheid in zich.”
 
Eigentijdse versie
Alle werken van Johannes Vermeer zijn voor een grote tentoonstelling verzameld in het Rijksmuseum. Ook Het gezicht op Delft en Het meisje met de parel (uit circa 1665) zijn een tijdje niet te zien in het Haagse Mauritshuis. Dat museum besloot een wedstrijd uit te schrijven om een eigentijdse versie van Het meisje met de parel te maken. Die werken komen bij toerbeurt op de plek van het schilderij van Johannes Vermeer te hangen.
 
Als mijn meisje er hangt, ga ik met het gezin er wel een paar uur naar kijken Sander van Laar, Kunstenaar
 
Uit ruim vierduizend inzendingen uit de hele wereld werd Van Laar gekozen. Hij zag een oproepje van het museum. ,,Ik dacht nooit geschoten is altijd mis”, blikt Van Laar (43) terug. ,,Maar hoe moest het eruit zien? Normaal gesproken fotografeer ik heel veel bloemen. Ik moest gelijk aan het papier denken die bloemisten vaak gebruiken om boeketjes te verpakken. Laat ik daar eens iets geks mee doen, was het idee.”
 
Mona Lisa van het Noorden
Het papier en de kleuren drapeerde hij zoals op Het Meisje met de Parel, ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd, staat en fotografeerde het. ,,Het is wel heel bijzonder dat ik samen met 170 kunstenaars ben uitgenodigd om in het Mauritshuis te hangen. Het wordt via een soort monitor vertoond. Maar wel op de plek van Het Meisje met de Parel. Er komt een lijst om heen. Hoe het eruit komt te zien, is ook voor mij een verrassing. Als mijn meisje er hangt, ga ik met het gezin er wel een paar uur naar kijken. Ik kijk er nu al naar uit.”
 
 
 
De Vermeerzaal in Den Haag verandert van 6 februari tot en met 4 juni in een ode aan het Meisje met de Parel. De werken worden in een digitale lijst in de zaal vertoond. In deze lijst zijn wekelijks tien creaties in een loop te bewonderen. Het werk van Van Laar is van 20 tot en met 26 maart te zien.
 
Uitstapje voor de vakfotograaf
Van Laar is vakfotograaf van voornamelijk fleurige bloemstillevens. Hij werkt nog een paar weken in een fotografiezaak in Doorn, want vanaf maart wil hij zich volledig op de kunst storten. Onlangs hingen drie van zijn foto’s bij een tentoonstelling in de Grote Kerk van Naarden. Hij verkoopt al foto’s over de hele wereld. ,,Fotografie is ook kunst. Ik wil me zelf ook meer profileren als kunstenaar. Dat ik straks in het Mauritsmuseum hang, is een uitstapje. Ik hou het bij de fotografie.”
Van Laar laat zich graag inspireren door schilderijen van Rembrandt en Van Heemst. ,,Het geeft me veel rust als ik ze maak. Daarnaast vind ik het ook mooi om oude meesters na te maken. Als kind was ik hier al door gefascineerd. Ik tekende hun werken na en gebruikte hier de mooiste kleuren voor. Jaren later ben ik me gaan verdiepen in hun werkwijze. Het lichtgebruik en de compositie van de details vind de mooiste aspecten van hun werk. Door hier naar te kijken kun je heel veel leren van de oude meesters.” Kunstenaar Sander van Laar. Met Dank aan Bernie van Unen Verslaggever Algemeen Dagblad 2023
 
Translate »